Valg af behandlingscenter

19 January 2020 Lotte Hindsberg

editorial

I Danmark er det muligt at få hjælp af et behandlingscenter til at komme ud af en afhængighed. Det er som udgangspunkt gratis at få en behandling af afhængighed, men det er et krav at behandlingstedet kender dit cpr-nr. Det er muligt at opsøge et misbrugscenter og få råd og vejledning, uden at du skal oplyse din identitet og det er også gratis. Men en reel behandling kræver det at et cpr-nr er oplyst og det skyldes at din kommune skal betale for behandlingen og det kan de kun hvis dit cpr-nr er kendt. Det er vigtigt at der vælges et behandlingscenter, der har ekspertisen indenfor det område du har et misbrug.

En helhedsorienteret behandling

Modsat tidligere, hvor en behandling primært gik på at få afgiftet en misbruger og de så efterfølgende måtte klare sig selv, ved man i dag at for at en behandling skal lykkes, er det nødvendigt også at kigge på de årsager, der ligger bag misbruget og få bearbejdet dem. Samtidig har misbruget ofte været udgangspunktet i misbrugerens liv i årevis og det er vigtigt at tilbyde noget nyt og andet i stedet. Det samme gælder misbrugerens netværk, som for manges vedkommende består af ligesindende. 

Hvis der ikke kommer noget andet i stedet, er der stor chance for at misbrugeren af ren kedsomhed vender tilbage til sit gamle netværk og en forsættelse af sit misbrug. Der bruges derfor ved siden af afgiftningen og samtaleterapi, også en del kræfter på at få nye interesser og lære nye mennesker at kende. Alt afhængig af alder og behov, kan det også være at få hjælp til at starte på en uddannelse, at finde et job eller få søgt førtidspension. Mange af behandlingsstederne tilbyder også et efterværn, hvor misbrugeren efter endt behandling kan komme og f.eks. deltage i aktiviteter, der hjælper dem med ikke at falde tilbage i et misbrug. 

More articles