Test for skimmelsvamp og få bedre indeklima

14 October 2019 Mette Nielsen

editorial

Lugter det mærkeligt i dit hjem, er luften tung og kan du se plamager med mørke pletter på lofter eller vægge, så har du med stor sandsynlighed fået skimmelsvamp i dit hjem, og du skylder dig selv at gøre noget ved problemet. 

Skimmelsvamp findes i mange hjem, og afhængig af størrelsen på problemet er det noget, som kan have konsekvenser for dit heldbred og boligens tilstand. Du risikerer at blive syg, fordi du bliver påvirket af skimmelsvampen – de typiske symptomer er:

Hovedpine
Træthed
Stoppet næse eller løbende næse
Røde øjne og kløe
Svimmelhed
Irritabel hud og kløe
Koncentrationsbesvær
Generel sygdoms-følelse

Det er symptomer, der kan pege i mange retninger, og du kan naturligvis også være stoppet i næsen, træt og have ondt i hovedet, hvis du er ved at blive syg eller forkølet. Men er symptomerne der hele tiden, og bevæger du dig i en evig boble af træthed og ømhed, er der måske noget andet i vejen.

Måske er der noget med indeklimaet i jeres hjem. Det er værd at tjekke, så du kan finde årsagen til dine problemer og forsøge at gøre noget ved dem.

Når du ikke kan se det

Mange gange kan skimmelsvamp ses med det blotte øje, men ofte gemmer det sig også i hulrum bag fliser, bag vægge og på lofter. Når du ikke kan se det, ved du heller ikke nødvendigvis, at der er noget galt. Lugten er en god indikation på, at der er noget galt, og det er samme er mørke plamager i hjørne og ved gulv og loft.

For at være helt sikker, kan det være en rigtig god idé at få lavet en skimmelsvamp test – det kan afklare, om der er et problem i din bolig, og ofte kan du også få vejledning til, hvordan du slipper af med problemet.

Er det kun enkelte små steder, der er skimmelsvamp, kan du begynde med at vaske det ned med Rodalon eller andre produkter lavet til at afhjælpe problemet og samtidig sørge for at fjerne fugt fra området ved at sætte varme på og sørge for at lufte godt ud. Er angrebet af skimmel stort, bør du søge professionel hjælp og rådgivning. 

More articles