Skal et besøg hos fysioterapeuten gøre ondt?

13 October 2020 Lykke Holzmann Søby

editorial

Er der mon sandhed i klichéen ‘ingen gevinst, uden smerte’? Skal de øvelser fysioterapeuten beder dig om at lave gøre være smertefulde?

Det korte svar er nej

Når det kommer til fysioterapi kan smerte undertiden være skadelig. Det skal ikke gøre ondt for at hjælpe, men nogle gange gør det ondt.

Hver person er forskellig. Hver behandling er også unik. Størstedelen af fysioterapeutiske​​behandlingsteknikker bør ikke være smertefulde. Hvis man ikke hurtigt får gjort noget ved smerter i muskelvæv, kan man i sidste ende risikere at sensibilisere disse væv dvs. at de kommer til at gøre ondt og derfor risikere en situation, hvor kronisk smerte kan udvikle sig. Det er grunden til, at mange fysioterapeuter foreslår, at træning i det store og hele skal være relativt smertefri.

Det muliggør opbygning af muskelenheder, samtidig med at man undgår at sensibilisere personen for smerte. Enhver fysioterapeut, der fortæller dig, at øvelser skal være uhyggeligt smertefulde, er dovne – der er altid alternativer!

Nogle behandlinger kan være ubehagelige, måske endda mildt smertefulde, når de udføres. Et godt eksempel på dette er trigger pointing eller dyb vævsmassage på en tæt eller overaktiv muskel. Terapeuten kan muligvis bruge albuen til at presse dybt og hårdt ind i midten af ​​den smertefulde muskel, hvor det føles stramt, for at frigøre den. Det, du ser, er dog en næsten øjeblikkelig forbedring af fleksibilitet i leddene, der er berørt af denne muskel, eller nedsat ømhed og tæthed, når musklen berøres næste gang. Denne smerte er kortvarig og nyttig.

Så når du næste gang ser en fysioterapeut eller en kiropraktor eller terapeut, skal du sørge for at de forklarer dig, hvordan du skal have det under behandlingen, og hvorfor det vil føles sådan. Sørg for at forstå, hvad den særlige behandling skal gøre for dig og din krop. På den måde vil du få det bedste ud af behandlingen og ikke risikere yderligere skade.

Besøg professionelle fysioterapeuter i Silkeborg for en skøn og smertefri behandling. 

More articles