Kan en begravelse gøres til en festlig anledning?

28 March 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Forstå os ret med det samme: Vi er ikke ude i at foreslå noget anti-religiøst eller gøre tingene på en måde, så man holder en begravelse på en ulovlig måde, da der er en masse regler, der skal følges i den forbindelse for mange instanser.

Spørg bare hos https://www.krabbes.dk/ 

Men en dansk begravelse kan ofte blive så kedelig og grå, fordi danskerne generelt ikke er så religiøse, så vi ser os ikke skeje ud i samme grad, som man ser det i andre lande, hvor man virkelig markerer, at en nær har forladt os.

Selvfølgelig skyldes dette også kulturforskelle, hvor vi danskere er mere opdragede til at tage den med ro og ikke vise følelser i ved særlige lejligheder såsom begravelser.

Men omvendt bliver en begravelse så også hurtigt til en markering, der koster en masse penge; hovedpersonen er ikke rigtig med, og vi andre står i pænt, men depressivt, tøj og synger salmer, som vi dårligt nok kender halvhjertet.

Det er først bagefter til en eventuel gravøl, at man har lov til at muntre lidt op og snakke med et smil på om, hvorfor og hvordan man savner den afdøde, hvornår man sidst så vedkommende, og hvad man vil huske personen for.

Det kunne måske være en fornyelse at slå de to begivenheder lidt mere sammen, så man markerer afgangen på anden måde, end hvad man har gjort det i hundrede år.

Man har jo alligevel fornyet sig en del med blandt andet konfirmation, dåb og ægteskab i kirken, at man da også bør kunne gøre det med en begravelse.

Ofte er modargumentet, at det ikke er høvisk eller sømmende for den afdøde, men hvad nu hvis det ville være den afdødes sidste ønske, at man havde det sjovt og muntert, mens man tog afsked?

Burde det ikke netop være afdødes sidste ønske, man opfylder i denne forbindelse?

More articles