Kan akupunktur forbedre fertiliteten?

10 November 2019 Lykke Holzmann Søby

editorial

Nogle mennesker vælger at søge traditionelle og komplementære behandlinger, såsom akupunktur, for at hjælpe med at behandle fertilitetsproblemer.

Medicinske fagfolk definerer barnløshed som ikke at være i stand til at blive gravid efter at have forsøgt i et år. Kvinder, der ikke er i stand til at forblive gravide, kan også have fertilitetsproblemer. Barnløshed rammer omkring 12 procent af kvinder i alderen 15-44.

Hos 35 procent af par med fertilitetsproblemer kan både en mandlig og kvindelig faktor spille en rolle. Læger identificerer mandlige faktorer alene i omkring 8 procent af tilfælde af barnløshed hos par, der aktivt prøver at blive gravid.

Akupunktur er en traditionel kinesisk medicin, som nogle mennesker bruger til at håndtere forskellige tilstande. En akupunkturist indsætter meget små, tynde nåle i specifikke punkter i en krop for at stimulere blodgennemstrømningen til dette område.

Når det bruges som en behandling af barnløshed, siger talsmænd for akupunktur, at det kan hjælpe ved:

Øget blodgennemstrømning til forplantningsorganer

Afbalancerende hormoner

Lindrer stress

Virker akupunktur til at øge fertiliteten?

Forskning har ikke vist, at akupunktur er gunstig for fertiliteten.

Der er i øjeblikket ingen afgørende bevis for, at akupunktur forbedrer fertiliteten eller ikke. Men for barnløse par der ønsker et barn for alt i verden, er der intet at tabe og alt at vinde. Og andre undersøgelser har vist at troen alene kan flytte bjerge. Der er – på trods af hvad undersøgelserne viser – flere og flere læger og fertilitetsklinikker der opfordrer barnløse par til at få akupunkturbehandling.

De mennesker der oplever barnløshed, kan overveje alternative eller komplementære behandlinger, herunder akupunktur, for at hjælpe dem med at blive gravid.

Imidlertid har forskere ikke været i stand til at bevise, at akupunktur hjælper. Men akupunktur generelt sikker og har meget få risici. Enhver, der ønsker at prøve at bruge det til at behandle fertilitetsproblemer, kan kontakte en Akupunktur i Hasselager og se om det er noget for dem

More articles