Hvorfor vælge en luft vand varmepumpe?

12 December 2021 Agner Clausen

editorial

Der er mange gode grunde til at vælge en luft vand varmepumpe. Det er en løsning, som tager hensyn både til økonomien og til miljøet.

Varmepumper fås i to versioner, enten en luft vand varmepumpe eller en luft luft varmepumpe. Forskellen er at den ene overfører varmeenergien ved hjælp af vand og den anden ved hjælp af luft. Hvad er afgørende for, hvilken man skal vælge? Hvis man har et centralvarmeanlæg bør man vælge en luft vand varmepumpe. I det tilfælde udskifter man helt enkelt det eksisterende fyr med luft vand varmepumpen. Har man ingen centralvarmeanlæg og ønsker ikke at installere et sådant, bør man gå med et luft luft varmeanlæg. I stedet for et centralvarmeanlæg med radiatorer, pumper en luft luft varmepumpe varmen ind i huset ved hjælp af en blæser. En udmærket løsning til fx sommerhuset. Det er meget billigt at købe og installere en luft luft varmepumpe.

image

Der er klare fordele ved at erstatte et eksisterende fyr med en luft vand varmepumpe. I modsætning til et brændefyr, oliefyr og pelletsfyr sker der ingen forbrænding, og derfor udledes der ikke røg eller skadelige gasser. Der er heller ikke noget, der skal bæres ind i huset, hverken brænde, briketter eller pellets. Og så afsætter man et meget lille CO2 aftryk. Der næppe nogen af de nævnte opvarmningsmetoder, som kan konkurrere med en luft til vand varmepumpe, når det kommer til forbrug. Hvorfor er en luft vand varmepumpe så rentabel?

Det har at gøre med hvordan en varmepumpe fungerer. En varmepumpe udvinder varmeenergien i luften. En god varmepumpe har en virkningsgrad på op til 5, det vil sige man for hver KWh el man bruger får op til 5 KWh varmeenergi ud. Virkningsgraden går ned, når udetemperaturen går ned. Men varmepumpen er også rentabel i koldt vejr, der er nemlig altid varmeenergi i luften. En varmepumpe er helt perfekt til det danske klima. Og så kræver en varmepumpe minimum vedligeholdelse.

More articles