Hvordan er skægkræ kommet til Danmark?

25 August 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Du skal ikke skamme dig over ikke at kende til det nye skadedyr, der går under navnet skægkræ og nogle gange skægget sølvkræ, for det er en relativt ny besøgende i den danske natur og for ikke at sige i de danske hjem.

For det er mest i hjemmene, at man finder dem, og man siger da også, at hvis man har dette insekt derhjemme, så er det et tegn på, at man har et godt opvarmet hus.

Men derfor ønsker du ikke at have sådan et skadedyr med dets slægtninge boende hos dig, for de er ikke gode at have derhjemme, hvor det kan nævnes, at de er gode til at æde sig gennem papir med videre, hvorfor man skal passe på ens bøger.

Men hvordan er dette kræ så kommet til Danmark, for det er faktisk over 100 år siden, at man første gang opdagede den, men det er først i løbet af de sidste fire år, at man har været sikker på, at skægkræet har været at finde i DK?

De kommer faktisk mest rundt via rejsende mennesker, der har taget dem hjem fra varme lande, fordi de kan lide at leve i varme omgivelser, og siden vi har sådan et koldt klima her i Norden, så har det ikke ligefrem været attraktivt for dem at tage turen hertil, selvom de måske med tiden uden menneskers hjælp alligevel var nået hertil.

Det er lidt ligesom med væggelus, at man uheldigvis kommer til at tage dem med hjem fra ferier.

Men nu er de kommet, så de forlader os nok næppe igen, men derfor skal man ikke bare acceptere, at de har taget bolig i ens hjem:

Man kan nemlig gøre en hel del for at komme dem til livs, hvorfor man bør kontakte skadedyrsbekæmperne for at høre, hvad man selv kan gøre, eller hvad de kan gøre for en, så man slipper for skægkræ.

More articles