Hvem kan få angst?

15 August 2019 Astrid Pedersen

editorial

Angst er en lidelse, som rammer vidt og bredt. I Danmark skønnes over 300.000 personer at leve med en angst lidelse, som er mere eller mindre invaliderende. Og det er vigtigt at man, såfremt man oplever symptomer på angst, opsøger den rette behandling. Ellers kan angsten risikere at udvikle sig til det værre.

Hvordan behandles angst?

Angst behandles først og fremmest på individuel basis. Lige som der ikke findes noget entydigt svar på spørgsmålet om hvorledes angst opstår, er der ikke nogen one size fits all løsning, når det handler om angst behandling. Der er selvfølgelig nogle fælles træk, som går igen hos mennesker, der lider af angst, men i det store hele må og skal en effektiv behandling for angst tage udgangspunkt i det enkelte individ og dettes unikke historie. Angst er nemlig fundamentalt lejret i sindet, som er ganske enestående for det enkelte menneske.

Generelt kan man sige, at angst behandling bør baseres på terapi – gerne kognitiv terapi – som kan hjælpe den angst ramte til at forstå og begribe sin angst. Når først man har en forståelse for, hvad angst er, bliver den lettere at forholde sig til, og dermed håndtere.

En person, som lider af panik angst anfald, vil for eksempel ikke længere være invalideret af angst for angsten. Hvis man først har erkendelsen af, at et angst anfald i bund og grund er ufarligt, selv om det er ubehageligt, og at det højst varer et eller to minutter, vil det være nemmere at samle modet til at gå uden for en dør. Og har man samtidig redskaberne til at håndtere anfaldet – det vil sige, berolige sig selv og rationalisere angsten – vil den ikke længere hæmme én eller styre éns liv på samme måde.

Du kan læse mere om angst og behandling af angst ved hjælp af terapi på angstekspert.dk

More articles