Hvad laver en moderne smed?

30 maj 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvad forestiller du dig egentlig, at en smed laver?

En moderne smed er jo ikke længere (kun) den slags mennesker, der står alene i sin smedje med gamle armbolte og puster liv i pejsen for at gøre jernet blødt nok til at forme det efter præcise mål, som stadig vil være lidt unøjagtige, når det nu gøres på øjemål, og skal rettes løbende til.

Dette er nok grundet, at når man forestiller sig en smed, så tænker man ikke på den moderne af slagsen, men den gamle af typen, man ser på museer og lignende.

Årsagen skal blandt andet ses i lyset af, at det er titlen, “smed”, som har hængt på faget på samme måde, som skrædder har gjort det, selvom det er nogle gamle hverv, der ikke er brug for længere og derfor er blevet udfaset.

Men smede og skræddere findes stadigvæk, men de har forandret sig gevaldigt fra dem, man så i gamle dage.

Et eksempel på førstenævnte kan du se her: https://www.b-bservice.dk/

En smed er jo sjældent alene om sit arbejde, han er måske ansat i en større smedevirksomhed, eller også er han lederen, altså mesteren, på stedet, der står for at sende de ansatte ud på de respektive arbejdspladser, hvor de for tiden har opgaver.

Og hvad kunne disse opgaver så være, som vi lagde op til at svare på i indledningen i denne artikel?

Jamen, det kan være alt fra at lave cykelstativer af jern, et rækværk af metal eller et trappeparti, der skal begås sig indenfor som udenfor – og dette er vitterligt bare tre eksempler ud af uanede mange.

Det sviner stadigvæk lidt at være en ægte smed, men man kan være sikker på, at når arbejdet er udført fra smedens side, så sidder alt snorlige og gjort rent – og det er afskedkommet af moderne udstyr.

Flere Nyheder