Hvad er psykoterapi?

02 June 2019 Astrid Pedersen

editorial

Mange mennesker tror fejlagtigt, at psykoterapi kun er for patienter med alvorlige psykiske sygdomme så som for eksempel bipolar lidelse (i gamle dage kendt som maniodepressivitet), skizofreni, eller meget tunge depressioner. Dette behøver dog ikke nødvendigvis at være tilfældet. Selv om du ikke er diagnosticeret med en psykisk sygdom eller med en mental lidelse, kan du sagtens have rigtig god gavn af psykoterapi.

Det kan for eksempel være, at du slås med nogle uhensigtsmæssige mønstre i din adfærd eller i dine valg og dispositioner, og har vanskeligt ved at komme ud af disse på egen hånd. Med psykoterapi kan du få en indsigt i de mekanismer, der ligger til grund for dine dårlige handlemønstre. Det kan for eksempel være en afhængighed, traumer fra din barndom, eller et lavt selvværd, som holder dig fanget i en ond cirkel. Og derfor kan du med fordel bruge psykoterapi som et led i den behandling, som skal få dig på rette spor igen.

Hvordan kan psykoterapi hjælpe mig?

Når du laver en aftale med en professionel psykoterapeut, vil du som noget af det første gennemgå en grundig samtale, hvor terapeuten vil danne sig et billede af hvem du er, og hvad du forventer at opnå med psykoterapi. På den måde kan terapeuten hjælpe dig med alt fra angst, stress og depression til diverse fobier, sorg bearbejdelse, rygestop og personlig udvikling.

Med psykoterapi kan du arbejde med dig selv på en måde, som du aldrig ville få mulighed for i andre fora. Der er plads til dine følelser, dine tanker, og sågar din kreativitet og dine drømme. Du lærer at komme i kontakt med dig selv, og at få adgang ressourcer, du måske ikke engang vidste at du havde i dig.

Er du interesseret i at lære mere om psykoterapi, kan du kigge forbi aagaard-psykoterapi og læse mere.

More articles