Hvad er aktuatorer?

26 April 2019 Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Ja, man knækker næsten tungen på at udtale ordet “Aktuatorer” korrekt eller for den sags skyld bare dens version i ental: Aktuator.

For hvad er det egentlig?

Det er heller ikke et ord, man lige støder på i dagligdagen, og det er der en rigtig god grund til. Det er nemlig i mere specifikke sammenhænge, man bruger aktuatorer, som man nok ikke kan få øje på i det daglige bymiljø.

Faktisk skal man skule over til industrien og nærmere bestemt robot-industrien for at få en idé og videre forklaring om, hvad en aktuator er for en størrelse.

For at forklare det så simpelt, som det er muligt, så alle er med, så er en aktuator en motor, man indfører i et større spil og sammensætning af aggregater, man skal bruge til at styre og manøvrere en mekanisme.

Således er en aktuator det bindeled mellem start og slutning, hvor man har brug for en midterpol i form af en motor med en energikilde, der kan omdannes til en proces, der sætter videre gang i denne mekanisme. 

Energikilden kan være elektricitet eller hydraulik eller noget helt andet andet, men hovedformået for en aktuator er stadig at være den enhed, der sætter gang i den videre mekanik, som kan være en robot eller en anden form for mere nidkær og spidsfindig maskine.

Specielt i nyere tid er en aktuator blevet den enhed, man bruger i robotter, der skal arbejde med noget mere nænsomt og porøst, hvor der kræves finføling, som dårlig nok mennesker er i stand til at udføre, fordi vi er så individuelle og sjældent kan udføre den samme opgave på samme måde to gange i træk.

Derfor programmerer man robotter til at gøre dette, og i denne samlede proces ser man en aktuator brugt som et meget nødvendigt element, hvis det hele skal fungere sammen og virke.

More articles