Har du nu også fat i noget nyt?

10 March 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Ret så tit kan man komme til at købe noget, som man ikke direkte er sikker på, om det nu er nyt, selvom salgsannoncen på nettet sagde det, eller man får fingre i noget på et loppemarked, som man får at vide, aldrig har været åbnet før.

Ofte kan man så bagefter søge sig frem til, om man egentlig har købt katten i sækken eller ej, og hvis man så stadig er i tvivl derefter, så er der ofte en ekspert at tage fat i, der har forstand på det givne remedie, som kan hjælpe dig her.

Men hvad gør man så egentlig, når man mere har at gøre med noget mere tvetydig og ikke-fysisk som nyheder, man får præsenteret på nettet?

Der er jo kommet et gigantisk udbud af dem i løbet af de sidste år, og så kan man endda få fat i udenlandske nyheder, som man tidligere måtte abonnere på den fysiske udgave af avisen for at læse eller fange i lufthavnen – og så kunne nyhedsværdien være forældet allerede da.

Nu er det hele tilgængeligt på nettet, men sammen med tilgængeligheden, udvalget og den hurtige internethastighed så er der også folk, der ser en mulighed for at udnytte folk og sprede falske nyheder eller opdigte dem selv.

Man kan hade mennesker for at gøre den slags, men der er gode annonce-kroner at tjene på nettet på denne front, så de er egentlig ligeglade med journalistisk etik: de vil bare gerne tjene penge.

Her skal du derfor bruge din kritiske sans:

– Repræsenterer afsenderen et medie, du kender, eller virker det opdigtet?
– Bliver der henvist til kilder, og kan du tilgå dem?
– Er der grafer og tal, og hvordan bliver disse bakket på?

Dette og meget mere kan du gøre for at finde ud af, om du har fat i usande nyheder, og selvom det kan virke omstændigt, så kan det føre med sig, at du kan droppe at følge bestemte medier i fremtiden.

Tjek også disse sider:

https://nyhedsposten.dk/
https://daglignyt.dk/
https://BombastiskLiv.dk/
https://DagligTale.dk/
https://EnVerdenAfNyheder.dk/
https://NyhedsPuljen.dk/
https://NyhedsPlus.dk/
https://SOLOHISTORIE.dk/
https://udmelding.dk/
https://lidtnyt.dk/
https://danskenews.dk/
https://anchornews.dk/

More articles