Få flotte bisser med tandkrone

08 januar 2020 Astrid Pedersen
Få flotte bisser med tandkrone

Har du mistet eller beskadiget en af dine tænder – eller er tanden blevet grim og misfarvet? Så kan det være aktuelt for dig at få monteret en tandkrone.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en kunstig tand, som placeres oven på en tandrod. En tandkrone vil typisk påsættes i tilfælde, hvor en tand er så beskadiget, at det ikke kan forsvares blot at reparere den med en fyldning. Dette kan for eksempel være sket som konsekvens af omfattende karies, hvor selve emaljen på tanden er helt gennemtæret, og der er fare for at der opstår betændelse i tandens nerve og rod.

Det kan også være i tilfælde af at tanden er flækket ved et slag eller fordi du har bidt i noget hårdt. Særligt tænder, som allerede er rodbehandlede, er sårbare og flækker nemt. Og så kan det være nødvendigt at forstærke dem med en krone.

Hvad er tandkroner lavet af?

En tandkrone kan være fremstillet af porcelæn eller metal – eller en kombination af disse materialer. Guld er det hyppigst anvendte materiale, når det handler om kindtands kroner, idet guld er meget stærkt og holdbart. Porcelænskroner er pænest, når det er en af fortænderne i overmunden, som skal forsynes med krone.

De nyeste typer af porcelæn og metal keramik – som er den tekniske betegnelse for kombinationen mellem porcelæn og metal – er nærmest ikke til at skelne fra de naturlige tænder.

Hvordan sættes en tandkrone fast?

Til forskel fra et tand implantat, som bores ned i kæben som erstatning for en beskadiget tandrod, kan en krone fæstnes direkte på tandstumpen. Denne slibes til, så materialet binder bedre, og så tages der et aftryk, som anvendes til tilpasning af tandkronen. Når denne er fremstillet, kan den monteres ved hjælp af tynd cement. Hos Tandlægerne på Stjernepladsen har de dygtige tandlæger stor erfaring med isættelse af tandkroner.

Du kan læse mere om isættelse af tandkrone i århus på stjerneklinik.dk

Flere Nyheder