Få den rette hjælp som pårørende på et misbrugscenter

26 september 2019 Astrid Pedersen
image

editorial

Et misbrug af enten alkohol, receptpligtig medicin, hårde, ulovlige stoffer (for eksempel kokain, metamfetamin eller heroin) eller hash kan få fatale konsekvenser. Ingen former for misbrug er sunde for sjælen og for det sociale – og substans misbrug har det samtidig med at slide meget hårdt på fysikken.

Kroppen kan ikke tåle den årelange og massive udsættelse for de virksomme stoffer, som findes i stærk medicin, alkohol eller stoffer. De indre organer, tarme og øvrige indvolde vil blive nedbrudt, og nerve systemet slidt til trevler. Misbrug og afhængighed bærer skylden for alskens fysiske og psykiske dårligdomme, for eksempel kræft, åreforkalkning, demens, depression og meget mere.

Hvordan hjælper jeg min misbrugsramte nærmeste?

Er du tæt pårørende til en substans misbruger, bør du tage affære så hurtigt som muligt. Du kan aldrig regne med, at et misbrug blot er en fase, eller et forbigående problem som går i sig selv igen. Et misbrug vil typisk udvide sig og blive værre, med mindre nogen skrider ind. Og når misbruget er nået til et punkt, hvor den misbrugsramte ikke længere kan klare hverdagen uden sit fix, sine piller eller et vist antal sjusser, skal der professionel hjælp til for at vende skuden og få ham eller hende på ret køl igen.

Derfor kommer den bedste hjælp, du kan yde til din misbrugsramte ven, kæreste eller ægtefælle, i form af et behandlingsforløb. Når først du – eventuelt med hjælp og støtte fra andre pårørende – har fået motiveret den misbrugsramte person til at modtage afvænnende behandling, bør vedkommende hurtigst muligt indskrives på et misbrugscenter. Her vil han eller hun indledningsvis gennemgå en afgiftende behandling for at få substansen ud af systemet. Derpå følger et behandlings forløb med indlagt terapi og gruppe samtaler.

Du kan læse meget mere om de succesfulde behandlings forløb på https://behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder