Derfor skal du måle, om der er radon i din bolig

24 September 2019 Emilie Jacobsen

editorial

Radon er en gas, der findes naturligt i jorden. Desværre er den radioaktiv, og det er derfor ikke sundt, hvis der er for meget af gassen i dit hjem. Hvis du bliver påvirket af radon i længere tid, kan det blandt andet føre til, at du får lungekræft. Det er altså ikke en ufarlig gas på nogen måde. 

Gassen kan komme ind i dit hjem, hvis der ikke er en ordentlig radonsikring af gulvet. I det tilfælde vil den derfor stå og sive op fra undergrunden, og den vil langsomt påvirke dig over årene. Bor du i et nyere hus, er gulvet radonsikret, og du behøver derfor ikke at bekymre dig om det. Bor du i et ældre hus, er det dog en god ide, at du får målt, hvor højt niveauet af radon er i din bolig. 

Når du skal måle niveauet, er det nemmeste, at du kontakter en ekspert som radonhuset.dk. De har stor erfaring med at hjælpe både private og virksomheder med at måle, hvor højt niveauet af radon er. De vil derfor helt sikkert også kunne hjælpe dig. 

Når du skal måle, hvor meget radon der er i dit hjem, er det altid bedst for dig, at du gør det om vinteren. Det er der, hvor niveauet er højest, da du ikke har døre og vinduer stående åbne, som du har om sommeren. 

Mængden af radon i din bolig varierer fra dag til dag. Derfor får du det mest korrekte resultat, hvis du måler over en længere periode. Du kan dog også vælge at måle over en kortere periode. I det tilfælde skal du være opmærksom på, at der vil være en 20 % usikkerhed i forhold til resultatet. Hvis resultatet ligger langt under de anbefalede værdier på 100 Bq/m3, behøver du ikke at måle yderligere. Men hvis de ligger tæt på, bør du foretage en længere måling, så du kan være sikker på, at niveauet af radon ikke er for højt. 

More articles