Bliv klogere på den matematiske verden med undersøgende matematik

15 juni 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Matematik er virkelig et fantastisk redskab, når man begynder at se på de muligheder, som der er i den.

Godt nok er det menneskeskabt, men det er så blevet en måde, som vi kan forstå verden omkring os, når vi kan sætte den ind i formler.

Og vi snakker ikke kun om de store matematikere og fysikere, der har benyttet indviklede formler med videre for at blive klogere på vores eksistens og udvide forståelsen af den.

Det er endda sådan noget som, at man tager almindelige dagligdagsproblemer eller – problematikker og forsøger at se, om man kan gøre det til matematik at løse.

Det kan man for eksempel med undersøgende matematik.

Man kan gør det faktisk ikke mere indviklet, end sagerne allerede er, for matematik har facit, så når man først kan omdanne ting til matematisk, debattere det med andre, udveksle erfaringer og således forstå verden på en ny måde, så bliver det pludselig en meget interessant verden at leve i.

Lad os komme med nogle eksempler.

Undersøgende matematik i praksis

Hvis vi siger, at sådan noget som at lægge til, trække fra, bruge procenter og så videre er overfladen af, hvad matematik kan – selvom det er brugbar viden – så vil du nu se, hvordan man også kan tage almindelige spørgsmål og omdanne det til viden indenfor matematik.

Det kan være sådan noget som, hvad chancen er for et bestemt udfald, hvilket faktisk ikke behøver at være i forbindelse med spil.

Den slags kan man skrive ind i formler!

Så er der endda sådan noget som kaosteorien, som vi ikke vil gå i detaljer med, men som viser, at hvad vi ellers forestiller os som tilfældigheder, kan man proppe ind i matematik.

Stå du overfor at skulle foretage nogle valg, så kan man også sætte det op matematisk, hvad de forskellige valg vil give af bedste og værste udfald – så er det så op til en selv, om man tager det bedste valg eller ej.

Matematik er en forunderlig verden!

Flere Nyheder